דיכאון – סימפטומים, סוגים ודרכי טיפול
דיכאון היא תופעה מוכרת בחיי היום יום. אנשים רבים חווים דיכאון ואינם מודעים לכך.
יש המתארים תקופה זו כמעין מרה שחורה או עצבות עמוקה, תולים את חוסר ההנאה שלהם מהחיים במצב כלכלי מורכב, בשחיקה בעבודה או בגורמים אחרים. עם זאת, לעיתים חוסר שמחה ושחיקה ממושכים עשוייים להביא לדיכאון קליני אמיתי. מחקרים מראים כי אחד מחמישה אנשים יסבול במהלך חייו מדיכאון קליני משמעותי. מחלת הנפש פוגעת קודם כל באדם עצמו, בכך שהוא משבש את שגרת חייו וגורם לו סבל רב, אך במקביל גם בחייה של משפחתו עקב חוסר תפקוד ממושך. על ידי שילוב בין טיפול תרופתי, טיפול הוליסטי וטיפול אלטרנטיבי ניתן לסייע להחלים כליל מן המחלה.
קרא עוד
סימפטומים נפוצים
קיימים מספר סימפטומים נפוצים ביותר למצב של דיכאון קליני (דכאון קלאסי)
- מצב רוח ירוד שאינו עובר לאחר שבועיים, הירידה במצב הרוח היא סטטית ולא משתנה לאורך היום
- סימני ייאוש וחוסר תקווה
- ירידה ביכולת הריכוז והזכרון
- חוסר חשק להנות מהחיים
- חוסר תאבון ולעיתים גם ירידה במשקל
- כאבים בגוף, סחרחורות ותחושת מתח בשרירים
- שינויים בהרגלי השינה- לעיתים דכאון יוביל לירידה באיכות השינה, ולעיתים להפך- דווקא לשינה מרובה.
הדכאון הקליני נמצא גם כקשור למחלות נפש אחרות, דוגמת התקף חרדה, פחדים ופוביות, הפרעות אישיות מסוגים שונים ועוד.
סוגי דיכאון וההבדלים ביניהם
הפרעה זו נחשבת לאחת מההפרעות הנפוצות המוגדרת בז’רגון הרפואי כהפרעת מצב רוח. קיימים סוגים של דיכאון:
- קליני– הדכאון הקלאסי, אדם עם הפרעת דכאון קליני חווה עצב גדול, חוסר הנאה מוחלט מהחיים ולפחות ארבעה סימפטומים מן הרשימה לעיל.
- חלק מהפרעה דו קוטבית– הפרעה דו קוטבית היא מצב בו האדם נע בין שני קטבים: מאניה, שבה האדם חווה התרוממות נפש והוא נלהב ושמח, לבין דכאון וירידה חדה במצב הרוח. בין התנודות הללו, האדם מתפקד כמעט כרגיל.
- דיכאון אחרי לידה– הפרעה נפוצה המתרחשת בקרב נשים לאחר לידה, אך גם אצל נשים הרות היא דכאון לאחר לידה. הריון ולידה הם אירועי חיים מרגשים, אולם לא פעם השינויים הקיצוניים בחיים האישיים מביאים לתחושת עצבות, חרדות ודכאון. אין צורך לחוש אשמה, ולרוב טיפול פסיכולוגי יחד עם טיפול הוליסטי מקצועי יסייע לאישה לצאת ממצב זה.
- דיכאון בגיל השלישי– נוכחות מחלות שונות בגיל השלישי, ירידה בתפקוד וחוסר תעסוקה לעיתים מביאים את המבוגרים לדכאון. דכאון בגיל השלישי הוא נפוץ, אך אינו לגיטימי, וניתן לטפל בו כדי לשפר את איכות החיים.
דרכי טיפול בדיכאון
כיצד ניתן לטפל בדכאון בצורה מיטבית? כיום קיימים מגוון טיפולים רגשיים, המסייעים להתמודדות מוצלחת עם דכאון. יש חשיבות להתאמת הטיפול הנכון לכל אדם, ולעיתים גם בשילוב נכון בין הטיפולים. לעיתים קרובות, יש לשלב טיפול תרופתי, טיפול אצל פסיכולוג, טיפול אלטרנטיבי דוגמת דיקור סיני, עיסויים ועוד. פעמים רבים האנשים הסובלים מדכאון מגיעים לטיפול יחד עם בני המשפחה שלהם, הסובלים לא פחות.
דרך טיפול נפוצה לטיפול בדכאון, כוללת טיפול קוגניטיבי התנהגותי (טיפול CBT). הטיפול, הנחשב יעיל מאוד גם להפרעות נפשיות כמו OCD, פוסט טראומה, חרדה חברתית ועוד, מסייע למטופל לשנות את תבניות החשיבה השליליות ולראות באור שונה את המציאות.
שיטה זו הינה ממוקדת וקצרת מועד , יחסית לטיפול פסיכולוגי שנחשב ארוך וממושך יותר.