חרדות פחדים ופוביות הם חלק מאירועי החיים המלווים אותנו בבית, בעבודה, בדרך ועוד. משחר האנושות התמודדנו עם טורפים וסכנות שונות על ידי עוררות בגוף, ואפשרות לנקוט בשלל פעולות מתחמקות. ל”אזעקות” הגופניות הללו גורם האדרנלין המופרש ביתר שאת במצבים של רגישות מוגברת. התגובה הפיזית של הגוף
מכינה את האדם לאחת משתי אפשרויות: התמודדות פיזית עם הסכנה או בריחה.
עבור אנשים המתמודדים באופן קבוע עם סכנות, תחושות חרדה הן נורמליות ואף הכרחיות להשרדות. בעידן המודרני לעומת זאת, כאשר רוב בני האדם לא בורחים מחיות טרף, החרדות והפחדים נסובים סביב הנושאים המקיפים אותנו: חיי משפחה, בריאות, כסף, עבודה.
מה ההבדל בין חרדה לבין לחץ נפשי?
כיצד ניתן לדעת האם האדם נתון בחרדה של ממש או שפשוט הוא סובל מלחץ נפשי? אדם הסובל מסטרס, לרוב נתון במצב חדש ולא מוכר, המכניס אותו ללחץ- תוצאות של בדיקה חשובה, ציפיה גדולה מעצמו, תפקיד בכיר בעבודה. לרוב, עם חלוף המצב המלחיץ, תחושת הסטרס תעלם לחלוטין.
במצב של הפרעת חרדה לעומת זאת, הפחדים והדאגות אינם נעלמים עם הזמן, ולעיתים אף מתגברים ומפריעים בביצוע פעולות יומיומיות.
מהן סוגי החרדות הנפוצות ביותר?
- הפרעה חרדה קלאסית
- חרדה חברתית
- חרדת פרידה (נקראת גם חרדת נטישה)
- פאניקה
- הפרעה אובססיבית- קומפולסיבית (OCD)
- פוסט טראומה
- הפרעת סטרס אקוטית
- פוביות ספציפיות
הפרעת חרדה קלאסית- מה מאפיין אותה?
החרדה קלאסית מתאפיינת במחשבות חוזרות ונשנות, לרוב בלתי נשלטות בנושאים שונים, כולל: בריאות, ביצוע בתחומים שונים, הישגיות, יחסים חברתיים וכדומה.
החשש התמידי גורם לירידה ניכרת באיכות החיים, וברמת הסיפוק מהחיים. על פי ה-DSM, ההפרעה תוגדר כהפרעת חרדה, כאשר: על פני תקופה של חצי שנה האדם חווה יותר ימי דאגה מאשר ימים ללא דאגה, האדם חווה סימפטומים שונים כמו: עצבנות יתר, קשיי ריכוז, מתח שרירים, הפרעות שינה,
וכאשר הוא חש שאינו מצליח באמת לשלוט בדאגה, והיא “משתלטת” על חייו.
כשהחרדה עולה שלב- התקף חרדה
אם החרדה מתעצמת, האדם עלול לסבול מתופעה מאוד לא נעימה המכונה התקף חרדה. במהלך התקף החרדה, האדם יחווה קשת של תחושות לא נעימות כגון:
- פחד פתאומי ורצון לברוח
- רעד והזעה
- מחנק בגרון וחולשת שרירים
- לחץ בחזה
- בחילה
- סחרחורת
- קוצר נשימה
- תחושות של איבוד שליטה או שגעון
פוביות ספציפיות
פוביות הן סוג של חרדות פחדים ופוביות, המאופיינות בפחד עקבי ומוגזם ממגוון מצבים, אלמנטים וגירויים. הפוביות נחלקות לכמה סוגים:
- פוביות מבעלי חיים- עכבישים, ג’וקים, כלבים, דבורים ועוד
- דם ופציעות- מראות דם, בתי חולים, רופאי שיניים, מחטים
- סביבה – נהיגה , טיסות, מקומות גבוהים, מעליות, מקומות סגורים ועוד
הפוביה מובילה את האדם לעוררות פיזית שלא תואמת את הסיטואציה בו הוא נמצא, כיוון שהוא לא באמת חווה סבל משמעותי. הפוביות הספיצפיות מתחילות בשלב הילדות המוקדמת, ולרוב נלוות אליהן הפרעת חרדה.
טיפול הרגשי בחרדות ובפוביות הוא חיוני בכל גיל, כיוון שהוא עשוי לפגוע בהתפתחות התקינה של האדם במגוון תחומים: יחסי חברה, תפקוד למידה, בהמשך עלולה להיות גם פגיעה בתחום התעסוקתי ועוד.
טיפול בחרדות פחדים ופוביות
קיימות שלל דרכים לטיפול בפחדים וחרדות, החל מטיפולים טבעיים שונים ועד לטיפול תרופתי אצל פסיכיאטר. להלן כמה שיטות נפוצות:
- טכניקות הרפיה- טכניקות הרפיה הן שיטות טיפול הנעזרות בפעולות פשוטות כדי להרגיע את הגוף ואת התסמינים הפיזיים של החרדה. הטכניקות כוללות אמבטיות ארוכות, דמיון מודרך, מדיטציה, תרגילי נשימה ויוגה.
- אימונים גופניים- פעילות גופנית סדירה יכולה לשחרר את הגוף, ולשחרר חומרים כימיים התורמים לתחושה משופרת
- טיפול קוגניטיבי התנהגותי- טיפול הנערך על ידי פסיכותרפיסט או מטפל הוליסטי מוסמך . מדובר בטיפול קצר מועד, במהלכו עובד המטפל יחד עם המטופל כדי לגלות מהן המחשבות המעוררות את החרדות והפחדים.
- תוספי תזונה- קומפלקס ויטמינ י B, הם בין תוספי התזונה ההכרחיים ביותר למניעת מצבי חרדה. מחקרים רבים מראים שיפור בתסמיני חרדות, דכאון ופחדים אצל אנשים שנטלו קומפלקס ויטמיני B. בנוסף, מומלץ להוסיף ויטמין C המשפיע גם הוא לטובה על מערכת העצבים, ואומגה 3 החיונית לפעילות התקינה של מערכת העצבים ולהרפיית שרירים.