קושי בקבלת החלטות – חסרון משמעותי שמונע התקדמות בחיים
חלקכם יתפלאו לשמוע, כי קושי בקבלת החלטות יכול להיות קושי משמעותי ואמיתי עבור חלק מהאנשים, אולם מי שמתמודד עם הקושי הזה, יודע בדיוק למה הכוונה.
קושי בקבלת החלטות מתייחס לקושי להגיע להחלטה, לבחור, לבצע תהליך של החלטה. מי שמתמודד עם הקושי הזה יכול להתלבט רבות, להתייסר, ולפעמים אפילו לוותר ולא לקבל אף החלטה. ההתעסקות ביתרונות ובחסרונות, יכולה לקחת מהאדם המון אנרגיה, ללא תוצאות, מלבד תסכול רב. כיצד ניתן להתמודד עם התופעה?
מטפל הוליסטי מקצועי, המתמחה בנפש האדם יכול לסייע באמצעות מגוון כלים טיפוליים עליהם נרחיב במאמר הנוכחי.
קושי בקבלת החלטות – כיצד זה בא לידי ביטוי?
מדובר בהחלטות משמעותיות כגון מה ללמוד, האם ללכת לעבוד בעבודה הזו, האם לעבור לגור במקום הזה וכו’, וגם בהחלטות כגון האם לקנות את הדגנים הללו או אחרים, והאם ללבוש את החולצה הזו או אחרת. אדם שיש לו קושי בקבלת החלטות, יכול להתחיל הליך של יתרונות וחסרונות, התלבטויות אינספור, התייסרות, רגשות אשמה, וכמובן גם לא להגיע להחלטה.
פעמים רבות, מי שמתמודד עם קושי בקבלת החלטות, יעדיף לא להחליט כלל, לקחת על עצמו את האשמה מלכתחילה, מאשר לעבור את התהליך המתייסר בו עליו לבחור אילו דגנים לקנות בסופר, איזה טעם של גלידה לקחת, או מה ללכת ללמוד באוניברסיטה.
קרא עוד
קושי בקבלת החלטות – כיצד ניתן לטפל בזה?
הטיפול מותאם באופן אישי למצב המטופל, ויכול להיות בעל אוריינטציה קוגנטיבית, שתסייע למתמודד להתגבר על פחד, להפסיק להאמין שהחלטות שגויות משפיעות עליו, להפסיק להתחרט. ראשית, יש להבין מה נמצא בבסיס הדבר. מהו הגרעין אשר משפיע על הקושי בקבלת החלטות. זה יכול להיות הפרעת OCD, זה יכול להיות חרדות ופחדים כתוצאה מחרטה, או גם חוסר אמונה עצמית ביכולת לנהל את המציאות באופן תקין.
בשלב השני, במהלך הטיפול הרגשי, יש להגדיר ולשים לב מה ההתנהגויות שמעצימות את הקושי הזה, ככל שיהיו יותר דוגמאות, כך יהיה אפשר להבין לעומק מדוע ההתנהגות מתרחשת, איפה הקשיים, ומשם אפשר להתקדם. למשל לבדוק אם יש אמונות שתומכות בקושי בקבלת החלטות?
מדובר בשיטת טיפול שמטפלים מוכשרים יכולים לסייע למטופליהם להתמודד עימה, לרוב אין צורך בטיפול תרופתי, אלא אם כן הקושי נובע כהתבטאות להפרעת OCD ממנה סובל המטופל.
מה יכול לעזור לקושי בקבלת החלטות?
אחד הדברים שמסייעים להגיע להחלטות הוא בחירה מתוך אופציות ידועות מראש. זהו פיתרון נהדר. אפשר להגדיר מראש מה האופציות, לא להוסיף עוד, ולבחור מתוכן, כמובן שמספיק 2-3 אפשרויות, לא מעבר לכך. צמצום האפשרויות מתבצע על מנת שיהיה קל יותר להגיע להחלטה, לא על מנת להקשות על המתמודד, וחשוב להבין זאת.
יחד עם זאת, קיימת שאלה חשובה יותר והיא- האם ניתן להקל על המצוקה שבקבלת ההחלטה? התשובה היא שכן, באמצעות כלים טיפוליים ייעודיים כמו דמיון מודרך, טיפול רגשי מכוון להעלאת הבטחון העצמי ולטיפול בחרדות ועוד.